Huurder betaalt niet

Als een huurder niet betaalt, levert dat een niet alleen een vervelende situatie op voor de verhuurder, maar ook (aanzienlijke) schade. Het huis dat hij verhuurt brengt vanaf dat moment immers niets meer op en de kans is groot dat er kosten gemaakt moeten worden om de huurder uit te zetten wegens wanbetaling! Op deze pagina leest u precies hoe u het beste om kunt gaan met een huurder die niet betaalt…

Wat doen als uw huurder niet betaalt?

Dat een huurder huur moet betalen, is een gegeven en vloeit doorgaans ook expliciet voort uit de huurovereenkomst die hij is aangegaan met de verhuurder. Over het algemeen is ook opgenomen in die overeenkomst wanneer de huurder de huur maandelijks verschuldigd is. Voor veel verhuurders is het echter niet duidelijk wat zij moeten doen als de huurder niet betaalt. U heeft verschillende opties:

Huurder betaalt niet? Aanmanen!

huurder betaalt niet - zelf brief sturen

Als duidelijk is opgenomen in de huurovereenkomst wanneer de huurder steeds de huur met voldoen, is het strikt genomen niet noodzakelijk om de huurder aan te manen als hij opeens stopt met betalen. Om vervelende discussies te vermijden is een dergelijke schriftelijke aanmaning echter vaak tóch een goed idee. Als u er zeker van wilt zijn dat de aanmaning aan alle wettelijke vereisten voldoet, kunt u de brief ook door ons laten verzenden.

huurder betaalt niet index

Huurder betaalt niet? Huurincasso!

huurder betaalt niet - huurincasso

Heeft u al een laatste aanmaning verzonden aan uw huurder, maar leverde dit geen resultaat op? Of wilt u liever meteen een derde inschakelen als uw huurder niet betaalt? Dan is huurincasso de oplossing!

huurder betaalt niet index

Huurder betaalt niet? Ontruimingsprocedure!

huurder betaalt niet - ontruimingsprocedure

Als een huurder niet betaalt, staat er méér op het spel dan alleen maar het incasseren van een huurachterstand. Het verhuurde pand brengt immers geen geld op zolang de miet-betalende huurder het in gebruik houdt. Om een huurder die niet betaalt zo snel mogelijk uit uw pand te (laten) zetten, zult u een ontruimingsprocedure moeten opstarten.

huurder betaalt niet index

Tips als uw huurder niet betaalt

huurder betaalt niet - tips

Als u besluit om alles helemaal zelf af te handelen, zijn hier in ieder geval wat dingen waar u op moet letten als uw huurder niet betaalt:

  • Aangetekend is beter!
  • Doe niets impulsiefs!
  • Bewaar uw correspondentie!

Het belangrijkste wat u moet doen als u te maken heeft met een niet betalende huurder, is rustig blijven. Als de huurder géén reden heeft om niet te betalen (bv. doordat het pand niet goed is onderhouden,…) zijn uw problemen hoe dan ook aan te pakken. U moet er alleen voor waken dat u geen stappen overslaat. Als u één kleine formaliteit over het hoofd ziet, kan u dat namelijk al snel veel tijd, maar ook geld kosten.

huurder betaalt niet index